Digital Collaboration

Etter hvert som innhold og data er blitt mer tilgjengelig via skytjenester, nettleser og mobile plattformer, er det blitt langt lettere å jobbe sammen i team på jobben. Produktivitetsverktøy som epost, kalender og office er blitt supplert med chatbaserte diskusjoner og strukturert samhandling rundt dokumenter, oppgaver og prosjekter.

I samhandlingsplattformer som Slack og Microsoft Teams er det nå samtaler og diskusjoner som er det viktigste brukergrensesnittet, samtidig som Team Collaboration-plattformene bringer innhold og data fra tredjepartsapplikasjoner inn i aktivitetsfeeden. Parallelt vokser det frem nye skybaserte plattformer hvor det er oppgaveløsning og prosjektstyring som står i sentrum.

Produktivitetsverktøy

Til tross for fremveksten av nye teknologier på jobben så fortsetter produktivitetsverktøy som mail, kalender og office-dokumenter å være en «grunnpakke» for bedrifter flest, og sentrale brukergrensesnitt for ansatte. Men mange virksomheter klarer fortsatt ikke å utnytte fortrinnene som ligger i samhandling i skyen eller via mobil: Som å jobbe på ett og samme dokument, som å bruke mail smartere eller som å flytte endeløse diskusjoner ut av mail og over i en samhandlingsplattform. Samtidig er dette et marked med få valgmuligheter for kundene, men hvor startups dukker opp fra tid til annen og utfordrer de store aktørene.

Samhandling om dokumenter

Du har sikkert opplevd det mange ganger allerede: Kolleger som sender «siste», «allersiste» og «allersistesiste» versjon av et dokument i en diskusjonstråd via mail. Og hvor det underveis i «reply»-og «videresendings»-mailene er andre kolleger som blir invitert inn i dialogen, mens andre blir glemt. Joda, hva dette forteller om ulempene med epost er selvsagt én ting, men tenk gjerne over hvor mye energi som går med –for alle involverte deltakere –til å lese, sende, motta, redigere –alle disse dokumentene –når det er fullt mulig å forholde seg til EN versjon –for alle –i skyen? Svaret er dokumentforvaltning via samhandlingsrom i skyen.

Team Collaboration

I privatmarkedet er det på verdensbasis nå flere som bruker meldingsplattformer som WhatsApp enn sosiale nettverk som Facebook og Twitter. Forklaringen er trolig at samtalene i meldingskanalene både er mer private og real-time, og at chatplattformene gir brukerne mer kontroll over hvordan innhold deles. Denne trenden utnyttet startup-selskapet Slack da de i 2013 lanserte sin Chat-app for bedrifter. Siden da har mange andre selskaper hevet seg på bølgen. Men der hvor Workplace og Yammer har sin styrke som sosiale nettverk på tvers i en bedrift, har løsninger som Slack og Microsoft Teams sin største styrke i samhandling i mindre team.

Oppgaver og prosesser

Er det en utfordring som frilansere, startupsog store virksomheter har felles, så er det å finne gode verktøy for å holde orden på oppgaver og prosjekter, uten at verktøyet tar overhånd og blir viktigere enn jobben som skal utføres. Men av samme grunn er det avgjørende at du velger task-og prosjektverktøy som er tilpasset virksomheten du jobber i og prosjektene du jobber med, både i forhold til størrelse og kompleksitet. Utvalget av verktøy er større enn noensinne, og dette er også et område hvor kunstig intelligens og chatbots nå gjør sitt inntog. Parallelt søker Workspace-plattformenegjøre det enklere å samhandle, uavhengig av sted og uavhengig av om brukeren anvenderPC eller mobil.