top of page

Våre

 Rapporter 

  • Morten Myrstad

NFTer er de nye byggeklossene i internettet

Hvis du tror at NFTer kun er kryptisk kunst i en lekegrind for kryptomillionærer, så er det en fullt forståelig oppfatning. Men hvis du er opptatt av webteknologi og webstrategier, så bør du grave etter en dypere innsikt. Vi tror at NFT-er kommer til å bli en av de viktigste byggeklossene i det fremtidige internettet, like viktig som dagens URL-adresser og nettsider.
Hva er en NFT og hva er den ikke?


NFT er en forkortelse for Non-Fungible Token, dvs. en enhet som er unik. Motsatsen til en non-fungible token er naturlig nok en fungible token, dvs. en enhet som ikke er unik. I en digital økonomi så vil en kryptovaluta som eksempelvis Bitcoin ikke være unik. Tilsvarende med 5.-6.000 andre kryptovalutaer som finnes. Men disse kryptovalutaene er det samtidig mulig å kjøpe, selge, bytte og veksle, basert på prising og valutakurser i markedet. På samme måte som man kan veksle en norsk 1000-lapp i 100-lapper eller kronemynter. Eller veksle en kronevaluta inn i Euro, Dollar eller andre internasjonale valutaer.


Hva er unikt med en NFT?


Til forskjell fra en kryptovaluta, så vil en NFT være helt unik. Ja selv om et NFT kunstprosjekt eksempelvis har gitt ut 10.000 NFT-er, så vil disse være unike og begrenset i antall. I prinsippet på samme måte som et grafisk trykk som gis ut i et begrenset og nummerert opplag. Dette innebærer at der en NFT vil være en eiendel, en aktiva, så vil en kryptovaluta primært være et betalingsmiddel. For å kjøpe en NFT i dag, vil det da også i 90% av tilfellene være nødvendig å betale med ETH (Ethereum), dvs. den mest brukte kryptovalutaen etter Bitcoin. Men nye blokkjeder og markedsplasser dukker opp hver eneste dag for å kunne tilby kjøp av NFT-er i andre kryptovalutaer enn ETH.


NFT dokumenterer eierskap


På overflaten kan en kunst-NFT se ut til kun å være en JPG-fil. Men JPG-filen er igjen koblet til en såkalt smart kontrakt som dokumenterer unikt eierskap, bekreftet av mange noder i en blokkjede. Tilsvarende vil et eierskifte bli bekreftet via en ny eller oppdatert smart kontrakt i den samme blokkjeden. Så selv om det kan være mulig for mange å dele en JPG-fil, på samme måte som man kan ta og dele et fotografi eller skjermbilde av et Picasso-maleri, så vil det kun være én som kan dokumentere eierskap.


NFT-kunst første bruksområde


NFT-kunst har vist seg å bli det første kjente bruksområdet for NFT-er, hvor det i fjor, med den største markedsplassen OpenSea i spissen, ble omsatt NFTer for 13 milliarder dollar. Det som er blitt mest kjent, er NFT-prosjekter hvor ny digital kunst tar i bruk algoritmer for å kunne produsere eksempelvis 10.000 eksemplarer som skiller seg litt fra hverandre, men som likevel tilhører samme familie.


Aktive communities


De mest kjente, som også har gitt de høyeste prisene, er Bored Ape Yacht Club og CryptoPunks. Ja det er absolutt mulig å rive seg i håret over prisene som mange av disse prosjektene oppnår. Men de beste av disse prosjektene utmerker seg med et svært aktivt community, gjerne med flere enn 100.000 følgere i sosiale medier eller medlemmer i Discord. De har gjerne også et aktivt kjerneteam som jobber like hardt som hvilken som helst startup eller scaleup. Og noen av de er faktisk i ferd med å snu venture-prosessene helt på hodet ved at de nå bruker sin nyvunne kjennskap til å bygge og lansere nye produkter eller å inngå partnerskap eksempelvis med Hollywood eller motehus. Parallelt med at de beste NFT-prosjektene kan bli en mega-suksess, så vil trolig det store flertallet av de nye NFT-prosjektene oppleve at prisene faller ned mot null, på samme måte som da internett-boblen sprakk ved årtusenskiftet.


Gjør kunst mer tilgjengelig


Så langt har de fleste NFT-prosjektene satset på 2-dimensjonale bilder, men 3D animasjoner er nå i rask vekst. Vi tror også at vi i økende grad vil komme til å se at fysisk kunst, det nok mange fortsatt vil kalle for «ekte kunst», vil bli digitalisert for å øke tilgjengelighet og distribusjon, og samtidig dokumentere eierskap. Også en anerkjent kunstner som Bjarne Melgaard lanserte eksempelvis før jul sitt prosjekt "The Lightbulb Man", et NFT-prosjekt med 1122 unike verk. Samtidig er mange designere, fotografer og kreatører som lenge har båret på en drøm, nå i gang med NFT-kunst. På bare noen uker har eksempelvis Facebook-gruppen "NFT og digitalkunst Norge" samlet over 3.000 medlemmer, og aktiviteten er høy.


Fysiske utstillinger av NFT-kunst


De første fysiske NFT-utstillingene har allerede kommet, også i Norge. NFT-bilder eller -animasjoner vises her frem på TV-skjermer med høy oppløsning, og kan inngå både i en fast utstilling, en salgsutstilling, en vernissasje eller et event. Først ute i Skandinavia med et rendyrket, fysisk NFT-galleri var Verse i Pilestredet i Oslo. Her har gründeren Sophia Adampour stilt ut både bilder, videoer og animasjoner som inngår i hennes egen samling av NFT-kunst. Galleriet i Pilestredet ønsker hun også å utvikle til å bli en møte- og læringsarena.

NFT-musikk spås rask vekst


Vi spår også at NFT-foto og særlig NFT-musikk nå står foran en eksplosiv vekst. For en musiker som sliter med å få noen fattige kroner av Spotify, eller som ikke er stor nok til å samle større masser på en konsert, så er det nå faktisk mulig å etablere en økonomisk direkterelasjon mellom musikere og fans, uavhengig av mellommenn. Markedsplassene for NFT-musikk er også i ferd med å bli etablert, hvor bl.a. Royal nylig har hentet inn 55 millioner USD. En annen musikkplattform, Audius, er beskrevet som en konkurrent til Spotify. Joda, både bibliotekene, brukergrensesnitt og funksjonaliteten er foreløpig begrenset, men i denne verden skjer utviklingen rekordraskt, basert på web3-teknologi. Allerede nå har vi identifisert et 20-talls nye musikkplattformer, som vi har samlet i en egen Twitter-liste.


Ny mulighet for indie-artister


Så langt har flere indie-artister opplevd å få solgt NFT-musikk til beløp som de hadde måttet vente år på å oppnå, dersom de skulle satset på streaming alene. Flere nye forretningsmodeller innen salg og distribusjon av musikk testes også ut. Noen plattformer fungerer mer eller mindre som frie markedsplasser, hvor en musiker kan laste opp sine låter og sette en pris. En annen modell testes ut av Sound , hvor de daglig lanserer en ny artist og en ny låt som selges i maks 25 eksemplarer. En av de som nærmest har fått et gjennombrudd på denne måten er Daniel Allan, som nå også oppnår gode priser i annenhåndsmarkedet på OpenSea. I en tredje modell inviterer man musikkinteresserte samlere og investorer til å kjøpe seg inn i et helt musikkprosjekt, bestående av et album, enkeltlåter, konserter og kanskje klær og andre produkter. Investorene går her inn i forkant av utviklingen via crowdfunding. Mange av disse musikkprosjektene lanseres nå på den nye publiseringsplattformen Mirror, direkte i en artikkel eller bloggpost.


Større artister på vei


Også større artister og stjerner er nå nysgjerrige på hva NFT-musikk kan gi av muligheter, ikke minst når det gjelder å etablere en ny relasjon mellom artist og fans. Flere kjente musikere har også gått inn som investorer, ikke bare i NFT-kunst, men i nye plattformer for distribusjon av musikk. I Royal finner vi eksempelvis artister som 3LAU, Nas og norske Kygo på eiersiden. Nå er Royal i gang med større lanseringer av NFT-prosjekter, bl.a. sammen med Nas.
Gaming, blokkjede og NFTer


Hva så med spill? I rene tall er faktisk gaming mye større enn både musikkindustrien og Hollywood. Mange tror derfor at gaming vil bidra til å at både NFTer, blokkjeder og kryptovaluta når et større massemarked. En av de tidlige aktørene som har tilbud spill på blokkjedeteknologi, Axie Infinity, har foredlet en såkalt «play-to-earn»-modell, hvor mange av spillerne er i stand til å tjene til livets opphold ved å vinne i spill. Dels bygges denne nye virtuelle økonomien ved at Axie har sin egen kryptovaluta, men det skjer også ved at figurer og andre elementer inne i spillet kan kjøpes og selges - som NFTer! Både etablerte og nye spillaktører satser derfor nå hardt på å utvikle attraktive spill basert på en kombinasjon av blokkjedeteknologi, kryptovaluta og NFTer.


NFTer kan representere hvilken som helst aktiva


Nå beveger vi oss utenfor de kreative bransjene og spør: Hvis det ved hjelp av en smart kontrakt er mulig å dokumentere eierskap til et bilde, en animasjon, et foto eller en låt, kan ikke NFT-teknologien da like gjerne brukes til å dokumentere eierskap til enhver annen form for aktiva? Svaret på det spørsmålet er ja. Akkurat nå tror vi det nesten kun er fantasien som setter grenser for nye bruksområder for NFTer. Eksempler vi har sett så langt er bl.a. fysisk eiendom, biler, produkter, tjenester, events, abonnementer, i tillegg til kunst, musikk og spill.


Ta med deg NFTer til metaverse


Lenge før Facebook skiftet navn til Meta, har ulike startups jobbet med å skape nye virtuelle opplevelser i metaverse, hvor man kan gå inn som seg selv eller som en avatar, dvs. en rolle man inntar. I strid med hva mange tror, er ikke en metaverse-opplevelse avhengig av at man tar i bruk VR-briller, men kan også oppleves via webteknologi og mobile enheter. En av de mest kjente metaverse-plattformene er Decentraland, som allerede har hatt både store konserter og musikkfestivaler. I Decentraland er det også mulig å kjøpe virtuell eiendom, ja de ulike delene av Decentraland er delt opp i tusenvis av parseller som kan kjøpes - som NFTer! En britisk aktør, Boson, har også åpnet en portal i Decentraland for såkalt dcommerce (= desentral commerce), hvor det er mulig for virtuelle butikker og merkevarer å kjøpe og selge både virtuelle og fysiske produkter. Igjen - som NFTer! Med Bosons teknologi og smarte kontrakter på en underliggende blokkjede, kan det også inngås en avtale om levering av et fysisk produkt, kontraktsfestet via en NFT.


NFTer en sentral byggekloss i fremtidens internett


Det finnes allerede millioner av NFT-er, hundrevis av NFT-prosjekter og mange titalls bruksområder. Og antallet vokser for hver dag som går. Vi tror derfor at NFTer kommer til å bli en av de viktigste byggeklossene i fremtidens internett, like viktige som URL-adresser for nettsider. Så neste gang du skal utvikle en ny webtjeneste for ditt eget firma eller for en kunde, så kan det kanskje være verdt å spørre seg selv om du bør kikke litt nærmere på NFTer som et mulig element.Comments


bottom of page