top of page

Våre

 Rapporter 

  • Morten Myrstad

Intens konkurranse i Collaboration-markedet


Konkurransen i Collaboration-markedet intensiveres. Nær sagt hver eneste dag lanseres det nye samhandlingsløsninger eller viktige oppgraderinger.


Mye tyder derfor på at 2017 blir et år hvor bedriftskundene kommer til å få et enda bedre og bredere tilbud når bedriftene skal utvikle en digital arbeidsplass hvor samhandling står i sentrum.


Vi har sett nærmere på nyhetene fra de viktigste aktørene den siste tiden.


Slack lanserer Enterprise-løsning


Den største nyheten er trolig at chat-plattformen Slack, som elskes av mange små team, nå også kommer med en plattform rettet inn mot bedrifter med fra 500 til 500.000 ansatte. Slack Enterprise Grid heter løsningen, som altså tar opp konkurransen med store virksomheter som bl.a. Microsoft.


Microsoft slår tilbake


Samtidig sitter ikke Microsoft stille. Det er trolig kun noen få dager til at selskapets sosiale nettverk, Yammer, blir tilpasset Office 365 Groups. Mens Microsoft Teams, omtalt som en "Slack-killer", kommer ut av preview og blir allment tilgjengelig i løpet av 1. kvartal.


Box utvider sitt tjenestespekter


Box, som startet som en ren fildelings-tjeneste, har nylig oppgradert sin notat-baserte samarbeidsløsning for team, Box Notes. Men det kanskje ennå flere venter på, er at workflow-plattformen Box Relay, blir allment tilgjengelig. Med Box Relay, som er utviklet i samarbeid med IBM, utvider Box sitt tjenestespekter og utfordrer også aktører som er sterke innenfor prosjekt- og task management.


Dropbox satser på bedriftsmarkedet


Også Dropbox, som har 500 millioner brukere, satser nå sterkere på bedriftsmarkedet. Den siste nyheten her, er at Dropbox Paper, en slags mellomting mellom et notes-verktøy og en tekstbehandler, nå er ute av beta og nå rulles ut.


Salesforce vil ha flere ben å stå på


Også CRM-aktøren Salesforce ønsker å bli en mer full-service for bedriftene, og kjøpte derfor i fjor høst Quip, som er en kombinasjon av en tekstbehandler og  en konversasjonsplattform.  Salesforce utvikler ny ytterligere produktivitets- og samhandlingsfunksjonalitet i Quip, bl.a. ved å overta det lille men innovative startupmiljøet Unity & Varity.


SAP bringer CRM og ERM til folket?


SAP, som med sine CRM, ERP og HCM-løsninger på mange måter er prototypen på "system of records", har også sitt tilbud på "system of relations". Jam heter løsningen, som ikke bare er "sosial", men utmerker seg ved at den klarer å kombinerer sosial funksjonalitet med repeterende arbeidsprosesser i bedriftene. Den mest spennende nyheten relatert til SAP den siste tiden, er imidlertid at tre av deres teknologiløsninger kommer til å bli tilgjengelige i Slack Enterprise Grid i form av bots.


Atlassian kjøper Trello

Litt tidligere i januar ble det kjent at australske Atlassian kjøper det populære board-baserte verktøyet Trello. Trello utvider dermed Atlassian sin portefølje, som ellers består av chat-plattformen HitChat, det sosiale nettverket Confluence og prosjektstyringsverkøyet Jira, som de fleste i Norge nok er mest kjent med.


Facebook sin Workplace åpner API


Workplace by Facebook, som kom ut med rekordbra resultater denne uken, begynner også å legge til flere byggeklosser i sitt bedriftstilbud, i tillegg til Newsfeeden og messenger-kloningen Workchat. Rett før jul ble nemlig skreddersydde integrasjoner og utvidelser av Workplace gjort mulig, i form av en Graph API-plattform. Det kan forøvrig være interessant å nevne at internt bruker Facebook både Quip (nå eidd av Salesforce) og Office 365 fra konkurrenten Microsoft, men da kun Outlook (Mail og kalender) og den sosiale graph-plattformen Office Graph.


Også Line vil være med


Også den japanske chatte-tjenesten LINE har lyst til å følge i sporene til Facebook når det gjelder å flytte seg fra forbruker til bedriftsmarkedet. LINE Works heter løsningen, som nettopp er lansert, og som allerede har noen japanske bedriftskunder.


Cisco lanserer boards-løsning


Spark, Cisco sin snart to år gamle samhandlingsløsning, får nå også en fysisk spin-off. Dette skjer i form av Spark Boards, som legger til rette for skjermbasert samhandling på møte- og arbeidsrom. Cisco er imidlertid ikke alene om en boards-løsning. Microsoft har sin Surface Hub. Og i fjor høst lanserte Google sin Jamboard, som er en slags digital whiteboard for teams.


Hva har Google i ermet?


Forøvrig bygger Google opp spenningen frem mot den store work- og cloud-konferansen Next, som finner sted i mars. Det er tydelig at Google nå mener alvor med sin bedriftssatsing, ettersom toppfigurene er Google-sjefen Sundar Pichai, styreleder Eric Schmidt og Diane Greene som leder Google Cloud.


IBM skyter fart med Watson


I neste måned finner også IBM sin samhandlingskonferanse, IBM Connect 2017, sted. Her er det ventet at nyhetene særlig kommer til å være knyttet til kunstig intelligens og kognitiv databehandling, eller mer konkret IBM Watson Work-solutions.

Konkurrenter, partnere og "frenemies"


Et særtrekk ved Collaboration-markedet de siste par årene, er forøvrig at aktørene ikke bare er konkurrenter, men også partnere. "Frenemies", er uttrykket som beskriver dette best. Dette betyr at samtidig som eksempelvis Microsoft, Google og IBM ønsker å få flest mulig kunder inn på sine plattformer, så er "suitene" deres også åpne for integrasjon mot andre løsninger som eksempelvis Box, Dropbox, Salesforce etc. Ja dette skjer selv selskapene til og med er head-to-head-konkreter på den aktuelle applikasjonen, slik forholdet eksempelvis er mellom Box, Dropbox og Microsoft sin egen fillagringsløsning OneDrive.

Selv om dette nok gjør landskapet hakket mer komplisert og uoversiktlig, så er det allikevel ikke tvil om at denne miksen av konkurranse og partnerskap gjør at vi kan kåre én klar vinner: Kundene.

Comments


bottom of page