top of page

Våre

 Rapporter 

  • Morten Myrstad

Google mener alvor med Enterprise


Hvis du har vært i tvil, la tvilen fare: Google mener alvor med Enterprise, både når det gjelder skytjenester, samhandling og produktivitet.


Dette ble svært tydelig da Google litt tidligere i mars arrangerte konferansen Next 2017 i San Francisco. Konferansen hadde samlet ca. 10.000 deltakere, med Google-toppene Sundar Pichai (CEO) og Eric Schmidt (styreleder) i spissen. Men viktigere var hvordan Diane Green, som ble håndplukket til å lede Google sin Enterprise-satsing for halvannet år siden, har lykkes i å samle trådene og troppene om et felles mål: Å ta opp kampen med bl.a. Amazon og Microsoft om bedriftskundene.


G Suite blir voksen


Vi deler nedenfor noen av viktigste nyhetene fra konferansen, med fokus på produktivitets- og samhandlingsløsningene innenfor G Suite, som er i ferd med å bli en voksen og fullverdig suite.


Team Drive


Endelig kommer Google med en fillagringsløsning skreddersydd for samhandling, nemlig Team Drive. Her kan medlemmer legges til både manuelt og Google Groups. Både tilganger, eierskap og tillatelser kan forvaltes på en trygg og sikker måte.


File Stream og Quick Access


Mens Team Drive er en "catch up" av funksjonalitet som i mange år har vært til stede i eksempelvis Sharepoint Team sites, så er Google File Stream mer innovativ. Ved hjelp av File Stream kan brukeren få tilgang til en stor mengde innhold i skyen, uten å måtte synce dokumentene eller ta opp unødig lagringsplass på PC-en eller Mac-en. Først når brukeren kaller på det aktuelle dokumentet, skjer selve streamingen. Ved hjelp av en annen funksjon, Quick Access, får også brukeren en forhåndsvisning av dokumenter som Google sin maskinlæring tror du vil ha bruk for.


Oppkjøp av migreringsselskap


Det noen ser som en ulempe ved Google sine produktivitetsverktøy, mangelen på desktop klienter, kan også gjøres til et fortrinn. Hvorfor? Jo, fordi bedrifter som "Go Google" da må gjøre sitt skifte til skyen både raskere og mer målrettet. Et ferskt oppkjøp av AppBridge, en programvare for migrering av data til skyen, vil trolig gjøre denne endringsreisen ennå raskere og mer målrettet.


Også Google vil konversere


Googles uklare messaging-strategi ble på Next 2017 avløst av veldig tydelige valg. Google gjør nemlig nå en deling av Google Hangout i konversasjonsplattformen Hangout Chat og videokonferanseløsningen Meet. Google blir dermed i stand til å konkurrere med tilsvarende chat-løsninger fra Slack, fra Microsoft (Microsoft Teams), Cisco (Spark) og IBM (Workspace). Der Google sin Chat-løsning kan se ut til å ha et fortrinn, er naturlig nok på søk, i likhet med søk i G Suite forøvrig.


Jamboard tilgjengelig


På Next 2017 ble det også kjent at whiteboard-skjermen Jamboard vil bli tilgjengelig i USA fra mai. Google sin Jamboard, i likhet med Surface Hub fra Microsoft og Cisco Spark Board, representerer en ny måte å samhandle på, hvor online og offline collaboration bringes sammen.


Keep forfremmet


Rett i forkant av Next 2017 ble Google sitt notatverktøy Keep forfremmet til å bli et fullverdig medlem av G Suiten, og dermed også gjøres i stand til å konkurrere mer effektivt med OneNote fra Microsoft. I idé- og notatblokk-markedet skjer det forøvrig spennende ting også fra andre leverandører, da Dropbox nylig har lansert Paper og Box Notes også finnes i en ny og oppgradert versjon.


Business og Integrasjoner


Konkurransen i samhandlingsmarkedet står ikke lenger kun om engasjements-orienterte områder som kommunikasjon, collaboration og konversasjon, men i høyeste grad også om business. Lavkode-løsninger tilbys nå både fra Microsoft (Flow og Power Apps), fra en rekke uavhengige leverandører som Sapho og Capriza - og, ja, selvsagt også fra Google. Her heter plattformen Google App Maker.


Når kommer de store innovasjonene?


Oppsummeringsmessig, så er det ingen tvil om at Google, med G Suite, nå er en troverdig konkurrent til Microsoft og Office 365 innenfor produktivitet og samhandling. Suitene fra de to leverandørene kan snart sammenlignes, funksjon for funksjon, app for app. For begge representerer også Suitene en "bro til Skyen", hvor det er mulig å tilby en rekke andre tjenester.


Men fortrinnet, som Google en stund hadde ved å være "Cloud first", kan de gjenvinne det? Her ligger nok både det reelle og det smarte svaret i machine learning.

Comments


bottom of page